kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Tygodnik kobiecy „Bluszcz” reaktywowany
2008/10/13 1:40:00

Bluszcz to tygodnik kobiecy, wydawany w Warszawie w latach 1865 - 1939. Założony został przez Michała Glücksberga. Prezentował program emancypacji kobiet. Z tygodnikiem współpracowali między innymi: Maria Konopnicka, Eliza Orzeszkowa, Adam Asnyk, Maria Dąbrowska, Konstanty Ildefons Gałczyński, Maria Kuncewiczowa.

1 października 2008 roku wydawnictwo Elipsa reaktywowało magazyn. W piśmie znajdują się felietony, opowiadania, a także sekcja dla dzieci (m.in. bajki) i kulturalna z recenzjami książek i filmów.

Do współpracy zaproszono pisarzy, publicystów, aktorów i rysowników, m.in. Janusza Leona Wiśniewskiego, Joannę Chmielewską, Monikę Szwaję, Katarzynę Grocholę, Rafała Bryndala, Bogusława Wołoszańskiego i Joannę Brodzik.

Jak tłumaczy wydawca, pomysł na reaktywację „Bluszczu” jest odpowiedzią na potrzeby rynku prasy kobiecej, gdzie mimo licznych tytułów brakuje „pisma do czytania”. I taką rolę „Bluszcz” spełnia nadzwyczajnie. W 168-stronnicowym magazynie właściwie brak reklam, za to jest mnóstwo dobrej literatury.

To zapewne zasługa autorów współpracujących z czasopismem. Poprzednie edycje „Bluszczu” zostały zamknięte z powodu zbyt niskiej sprzedaży, spowodowanej wysoką ceną i, paradoksalnie, wysokim poziomem artystycznym, co powodowało, że był to magazyn elitarny. Obecne wydanie , na szczęście, nie odchodzi zbyt daleko od pierwowzoru. Cena jest nadal stosunkowo wysoka (8 zł), a treścią „Bluszcz” jest tylko literatura z najwyższej półki. Szczerze polecamy.



Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bluszcz, prasa, recenzje, tygodnik


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»